Levensloop Rosel Heim

Rosel Heim is als Rosale Wölfle geboren in het Zuid-Duitse dorpje Achern op 17 november 1902. De liefde voor de natuur en de kennis over de geneeskracht van kruiden en planten leert ze van haar vader. Haar ondernemende moeder richt thuis een dameskapsalon in waarin Rosel ook werkzaam is. Ze droomt ervan om schoonheidsspecialiste te worden, maar een gedegen opleiding bestaat op dat moment nog niet.

In 1927 leest ze over een beroemde schoonheidssalon in het mondaine Berlijn. Het lukt Rosel in deze stad te kunnen werken in een kapsalon.

Ze raakt bevriend met Elise Bock die bekend staat als de eerste autodidactische schoonheidsspecialiste in Duitsland. Zij werkt samen met artsen, dermatologen en biochemici en stelt haar eigen cosmeticaproducten samen. Rosel en Elise strijden samen voor een wetenschappelijk gefundeerde, natuurlijke schoonheidsverzorging.

In 1929 keert ze terug naar Achern en begint een schoonheidssalon. Ze experimenteert met crèmes en vervaardigt deze op maat voor de klant. Hieruit ontstaat een totaal huidverzorgingsprogramma met de naam “Hautpflege Rosel Heim”.

In 1935 opent Rosel haar eerste instituut in Baden-Baden. In 1954 koopt Rosel daar de Molkenkur en opent een van de eerste beautyfarms in Duitsland. In haar autobiografie schrijft ze: 

"Bij een behoedzame massage werken niet alleen de crèmes, het zijn de handen die het doen. En ook niet alleen de handen, maar vooral de rustgevende, heilzame kracht die uitgaat van de schoonheidsspecialiste die haar aandacht helemaal op de cliënt richt. Je kunt een mens niet mooier maken, je kunt haar de weg naar schoonheid wijzen; de weg volgen moet zijzelf."

In 1939 haalt ze het felbegeerde internationaal erkende vakdiploma voor schoonheidsspecialiste aan de prestigieuze West End Academy in Londen.

Rosel draagt in 1949 haar recepturen en haar naam in licentie over aan een zakenman die de planning, fabricage en distributie van haar producten voor zijn rekening neemt. Deze onderneming wordt een groot succes met uiteindelijk ook een schaduwzijde: De artikelen worden onder andere verkocht via warenhuizen en zelfbedieningswinkels en wijken steeds meer af van de oorspronkelijke receptuur en opvattingen van Rosel Heim.

In 1972 wordt de samenwerking met het inmiddels grote concern, waar Rosel ook met haar dochters werkt, verbroken. Met kleindochters Nana en Rike werken ze vervolgens aan de ontwikkeling van een serie producten die het biologische mechanisme van de huid respecteert. Er worden alleen stoffen toegepast die van nature in een gezonde huid voorkomen volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Deze serie die in 1982 officieel op de markt komt, krijgt de naam Rosel Heim nature+science, omdat de receptuur berust op deze twee pijlers.

De laatste jaren van haar leven woont Rosel in de zuivere lucht van het dorp Dittishausen in het Schwarzwald. Op 14 november 1992 overlijdt Rosel Heim te midden van haar familie.

Ter gelegenheid van haar 100e verjaardag wordt in 2002 een buste van Rosel Heim voor de Molkenkur onthuld door de burgemeester van Baden-Baden.